Koffie zetten met de percolator

Je zal er waarschijnlijk al wel eens van hebben gehoord, een percolator. Het is een mini koffiezetapparaat die vroeger ondenkbaar was. Door de percolator is het nooit makkelijker geweest om handmatig koffie te zetten. De percolator staat ook bekend om het feit dat je makkelijk koffie kan zetten zonder stroom. Dit kan handig zijn voor als je bijvoorbeeld gaat kamperen.

De percolator wordt hedendaags nog steeds veel gebruikt, maar wat is er veranderd? Hoe maak je het beste kopje percolator koffie? Wat heb je hiervoor nodig? En nog het belangrijkste, smaakt het net zo goed als een kopje koffie uit een normaal koffiezetapparaat? Dit zijn allemaal vragen die wij in dit artikel voor je zullen beantwoorden!

Hoe lang duurt koffie zetten met een percolator?

Koffie zetten met een percolator valt onder de categorie slow koffie. 
Het zetten van koffie met een percolator kan dan ook wel tot 10 minuten duren.
Je kunt hiermee dan wel meerdere kopjes zetten.


Wat is de beste percolator?

Er zijn vele soorten en maten percolators. Zo bestaat er tegenwoordig ook al een inductie percolator, voor de mensen die alleen over een inductieplaat beschikken. Je kunt deze mini koffiezetapparaat zo duur maken als jij dat zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een percolator met roestvrij staal, zodat deze extra lang mee gaat. Wellicht heb je een groot gezin dat graag koffie drinkt, dan is een grotere percolator ook handig.

percolator

Voor deze test maken wij gebruik van een grote inductie percolator met roestvrij, deze kost € 100.
We hebben ook gebruik gemaakt van een mini percolator, die beschikt over alle basisbehoeften van een percolator, deze kost € 7,50. Beide apparaten zijn gemakkelijk online te bestellen.


Wat is de beste koffie voor de percolator?

De percolator maakt gebruik van gemalen koffie. Welke smaak en merk komt volledig aan op jouw voorkeur. Voor deze test maken wij gebruik van heerlijk gemalen White coffee, wat naast zijn smaak ook nog eens voorziet van een onweerstaanbare geur!
Wees er wel van bewust dat de percolator niet ontworpen is om een espresso mee te maken.


Hoe zet ik percolator koffie?

Het ziet er misschien wat spannend uit, maar het is makkelijker dan je denkt!
Er zijn echter wel een paar dingen waarvoor je moet uitkijken. Echter als je deze stap voor stap uitleg meeloopt dan komt het helemaal goed.
Je hebt voor het zetten van percolator koffie niets meer nodig dan de percolator zelf en gemalen koffie.

Stap 1.
Vul de percolator met water.
De verhoudingen bij het zetten van koffie met een percolator bepaal je zelf.
Een handige tip is om eerst je beker met water te vullen, en vervolgens in de percolator te gieten. Hierdoor krijg je precies genoeg koffie voor wat er in je beker of bekers past.
percolator
De percolator bestaat uit verschillende delen. In de foto hieronder zie je dat de percolator bestaat uit het onderste water reservoir, de filter in het midden voor gemalen koffie en de bovenste cabine die bedoeld is voor de uiteindelijke koffie.
Giet het water in het waterreservoir die zich bevindt aan de onderkant de percolator. Dit doe je door de percolator eerst uit elkaar te draaien, en daarna de filter voor gemalen koffie eruit te halen.
percolator

Stap 2.
Leg het de filter voor gemalen koffie terug op het onderste waterreservoir. En stop hier vervolgens gemalen koffie in, met de smaak van jouw voorkeur. In sommige gevallen komt er een extra metalen filter plaatje mee. Deze moet je dan plaatsen op de gemalen koffie. Als dat bij jouw niet het geval is, dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken.
percolator

Stap 3.
Draai de bovenste helft van de percolator weer stevig vast met de rest. Vervolgens kan je jouw percolator plaatsen boven een warmtebron. Let goed op of je wel of geen inductie percolator hebt. Als dit niet het geval is, warm deze dan uiteraard ook niet op, op een inductieplaat!
percolator

Stap 4.
Bij deze stap moet je extra goed opletten. Er kunnen namelijk 2 belangrijke dingen mis gaan als je niet oplet. Wanneer je het water in de percolator op wilt warmen, zorg er dan voor dat je dit doet op een medium tot lage hitte. Doe je dit niet, dan komen er veel bittere gemalen koffie stukjes in je koffie terecht.

Als tweede is het belangrijk dat je in de buurt blijft van je percolator wanneer deze opwarmt. Wanneer je de percolator namelijk opwarmt zul je het water horen borrelen, omdat deze gaat koken.
Op het moment dat je het water niet meer hoort borrelen, haal je percolator van de warmtebron af. Doe je dit niet, kan je percolator snel stuk gaan, en dat willen we uiteraard niet.

Als je dit hebt gedaan dan kun je het beste even wachten tot de percolator is afgekoeld, of je pakt de percolator vast met een doekje en giet de koffie in je kopje. Vanaf dat moment kun je genieten van een heerlijk zelf gemaakt kopje koffie!

percolator


Hoe werkt een percolator?

De werking van een percolator is simpel maar toch ook interessant.
Het gaat als volgt.
Wanneer het water in de waterreservoir wordt verwarmt door de warmtebron, begint het water langzaam maar zeker te koken, hierdoor gaat het stijgen. Dit water stijgt door het buisje dat zich bevindt onderaan de filter.
Door de druk gaat het water langs de gemalen koffie recht door naar de bovenste cabine. Door dit proces neemt het water alle aroma’s met zich mee, voor een heerlijk kopje koffie vol van smaak


Hoe smaakt de koffie uit een percolator?

Uiteraard is het bij deze vraag van belang of je de juiste water koffie verhouding onder de knie hebt, en dat er geen bittere deeltjes in je koffie zitten. Dit is een kwestie van oefenen en proberen. Als je deze techniek eenmaal onder de knie hebt, dan kun je koffie maken dat wellicht nog lekkerder is dan dat van elk ander koffiezetapparaat.
percolator

Een kopje koffie vol met heerlijke aroma’s zoals je die nooit eerder hebt geproefd. Mocht je het je afvragen, de koffie proefde in ons geval uit beide percolators die wij getest hebben hetzelfde. Het verschil in prijs zit hem dus in de houdbaarheid en de handigheid van de percolator.


Nadeel van de percolator

Het zetten van koffie met deze percolator is een techniek die je onder de knie zult moeten krijgen, en nog belangrijker, waar je een gevoel voor moet krijgen. Je zult verschillende snelheden en verhoudingen moeten proberen om erachter te komen wat jij het lekkerst vindt. In tegenstelling tot een koffiezetapparaat die dit allemaal voor jou doet.


3 handige tips voor het beste resultaat

1. Zorg ervoor dat je een water koffie verhouding van 70 gram koffie tot 1 liter water aanhoudt.

2. Gebruik gemalen koffie met een medium maalgraad. Deze zal het best worden opgenomen door het water en zal zorgen voor het beste resultaat.

3. Vul eerst je beker met water en doe dit vervolgens in het waterreservoir, hierdoor heb je precies genoeg koffie voor in je beker!

old mail
New post

Leave a comment

Please note that comments must be approved before they are published

Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Shopping cart

Your shopping cart is currently empty
Shop now