Beste soorten koffie om te zetten tijdens het reizen

Als je van plan bent om te kamperen of rond te trekken, is het natuurlijk heel erg leuk om onderweg of bij het avondlijke kampvuur van een lekkere kop vers gezette koffie te genieten.
Omdat je natuurlijk heel wat minder middelen ter beschikking hebt, en je ook niet erg veel ruimte hebt in je trekrugzak of camper, is het een goed idee om een camping koffiezetapparaat aan te schaffen.

Een camping koffiezetapparaat is een apparaat dat je makkelijk kunt meenemen en waarmee je onderweg een perfecte kop koffie kunt bereiden – net zoals thuis.
Draagbare koffiezetapparaten zijn compact, gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig proper te maken.

Robusta Koffie

Koffie Robusta is een van de meest populaire soorten koffie ter wereld en een van de beste koffies om tussendoor te drinken.
Koffie Robusta is een koffie gemaakt van de bonen van de Coffea canephora plant. Deze plant groeit oorspronkelijk in West- en Centraal-Sahara Afrika, en is goed voor 40% van de koffieproductie in de wereld. Nu wordt de plant ook in andere landen op grote schaal verbouwd.
vers gebrande koffiebonen

De eerste populaire koffie is Arabica gemaakt van de Coffea arabica-fabriek (goed voor de resterende 60% van de koffieproductie in de wereld).
Koffie Robusta wordt voornamelijk verbouwd op het oostelijk halfrond, voornamelijk in Afrika en Indonesië. De grootste producent is Vietnam.
Coffea robusta is een synoniem van Coffea canephora, die twee varianten heeft, namelijk C. c. robusta en C. c. nganda. Deze zijn algemeen bekend als robusta koffie.
Robusta wordt vaak gebruikt in espresso-melanges en oploskoffie. Dus, als je houdt van een lekker strakke espresso kan je het best voor een Robusta kiezen.
Koffie Robusta smaakt aards en zou een graanachtige, bittere smaak hebben met de ondertonen van een pinda. Robustabonen bevatten minder suiker en meer cafeïne dan arabicabonen en smaken daardoor sterker.
Dus als je van een hardere, sterkere, aardse smaak houdt, kan je experimenteren met Robusta in je reis koffiezetapparaat.

Robusta Koffie Plant

De koffie Robusta plant is een sterke plant die bestand is tegen hoge temperaturen van 30 ° C waardoor hij makkelijk verbouwd kan worden in Afrika en Azië. Het heeft veel water nodig om te groeien waardoor de plant het erg goed doet in regio’s die moessons kennen.
De Robusta-plant groeit op lage hoogte van zeeniveau tot 600 en is erg bestand tegen ziekten en insecten – nog een reden waarom dit een van de makkelijkste koffieplanten is om te verbouwen. In het wild groeit het tot ongeveer 10 meter hoog en ongeveer 5 meter wanneer de plant wordt gekweekt voor commercieel gebruik.
De vrucht van de robusta-plant heeft 6-8 maanden nodig om te rijpen tot hij dieprood ziet. Er zitten over het algemeen 2 koffiebonen in elke rijpe bes of kers.

Waar kan je koffie robusta kopen?

Zoals eerder al aangehaald is Robusta een soort koffie die erg populair is en dus makkelijk voor handen is. Je kan dit soort koffie in de supermarkt kopen – en je favoriete merk heeft sowieso een Robusta variant. Indien je graag wat wil experimenteren kan je altijd merken en soorten Robusta mengen om je eigen smaak te creëren.

Arabica Koffie

Coffea Arabica - ook bekend onder de namen Arabische koffie of bergkoffie, is een koffiestruik die origineel op het Arabische schiereiland groeit.
Arabica koffie is een koffie gemaakt van de bonen/ zaden van de Coffea arabica plant. De koffie van deze plant vertegenwoordigt ongeveer 60% van de wereldwijde productie.
vers gebrande koffiebonen

Coffee Arabica werd voor het eerst gecultiveerd op het Arabische schiereiland in Jemen en gedocumenteerd in de 12e eeuw. In het Arabisch heet de plant Buna.
Origineel groeide de plant in het wild ​​in de zuidwestelijke hooglanden van Ethiopië. In de 7de eeuw werden de zaden van Ethiopië naar het Arabische schiereiland gebracht.
In Ethiopië werden de bonen gemengd en fijngemaakt met vet om als stimulerend middel door de Oromo-stam te worden geconsumeerd. Maar toen ze in Arabië aankwamen, werd "koffie" geboren.
Arabica-koffie heeft een enigszins zoete smaak, met hints van chocolade, karamel en noten. Mogelijk merk je ook enkele hints voor bessen en fruit. Door Arabica als koude koffie te zetten kun je die bessensmaak nog meer naar voren laten komen.
De meeste bonen die je in de supermarkt vindt zullen Arabica bonen zijn, hoewel momenteel Robusta natuurlijk ook erg populair zijn.

Arabica koffieplant

De zaden van Arabica-planten worden gevonden in de bessen die aan een struikachtige koffieplant laten groeien. De bessen worden geplukt als ze dieprood of donkerpaars zijn en in iedere bes kunnen meestal 2 zaden of pitten gevonden worden.
De vruchten van de arabica-plant rijpen niet tegelijkertijd wat wil zeggen dat alle bessen met de hand geplukt moeten worden.
Arabica-koffieplanten zijn te vinden in landen als Brazilië (de grootste producent), Costa Rica, Mexico, Guatemala, Ecuador, Colombia, Ethiopië, Burundi, Rwanda en India.

Robusta Vs. Arabica

Bij het branden zien alle koffiebonen er hetzelfde uit. Maar er zijn natuurlijk grote verschillen in smaak wanneer het aankomt op Robusta en Arabica. Daarnaast verschillen de twee ook in prijs. Nu we wat meer weten over Robusta en Arabica kunnen we de twee soorten koffie met elkaar gaan vergelijken.
vers gebrande koffiebonen
  1. Cafeïne
Robusta heeft meer cafeïne dan Arabica. Robusta bevat 2,7% cafeïne en Arabica bevat 1,5% cafeïnegehalte. Arabica is misschien een betere keuze voor diegenen die zich zorgen maken over de bijwerkingen van cafeïne.
  1. Suikergehalte
Robusta heeft een lager suikergehalte dan Arabica. Robusta is een geweldige keuze voor mensen die de voorkeur geven aan zoete smaken boven bittere smaken.
  1. Lipiden
Robusta heeft minder lipiden dan de Arabica-plant. Koffie Arabica bevat ongeveer 60% meer lipiden, zoals vetten, oliën, vitamines, enz.
  1. Populariteit
Arabica-koffie is populairder dan Robusta-koffie. Arabica vertegenwoordigt 60% van de koffieproductie wereldwijd, terwijl Robusta slechts 40% van de totale koffieproductie bijdraagt.
Wanneer je een hippe koffiebar binnenwandelt en een kop koffie bestelt ga je naar alle waarschijnlijkheid een koffietje voorgeschoteld krijgen uit Arabica bonen.
  1. Prijs
De Arabica boon is duurder dan de Robusta boon. Omdat de Arabica op grote hoogten en in de bergen groeit is deze boon moeilijker te telen en te plukken. Dit maakt de Arabica boon heel wat duurder dan de Robusta.
 

Conclusie

Met de Presso X kan je heel wat verschillende soorten koffie maken wanneer je onderweg naar het werk bent of je in de wijde natuur bevindt. Voor heel wat mensen is de Presso X een reddende engel. Koffie is voor velen deel van hun ochtendritueel en een manier om de dag op een positieve en vooral lekkere noot te beginnen. Met de Presso X kan je altijd je favoriete koffie zetten en hoef je geen honderden euro’s meer uit te geven aan saaie koffie in de cafetaria op het werk.

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen bijdragen.
Nu vraag ik me af, welke bonen gebruik jullie voor je koffie?
Is het Arabica of Robusta, of misschien gebruiken jullie wel een hele andere soort bonen.

Hoe dan ook laat het mij weten door een reactie hieronder te plaatsen.


old mail
New post

Leave a comment

Please note that comments must be approved before they are published

Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Shopping cart

Your shopping cart is currently empty
Shop now